Facebook Twitter YouTube Instagram
Etusivu    Joukkue    Uutiset    Ottelut/raportit    Blogit    Kumppanit    Albumi    Liput    Linkit    Yhteystiedot    Catz corner    Kissaklubi    Käsiohjelma   

Uutislistaukseen

20.08.2017

Lappeenrannan Catzia, kuten niin monia muitakin suomalaisia urheiluseuroja arvostellaan usein siitä, ettei sen edustusjoukkueessa pelaa riittävästi oman juniorimyllyn kasvatteja. Kärkkäimpien kommentoijien mukaan ostojoukkueet ja muukalaislegioonat pilaavat paitsi seuran, lopulta myös liigan ja koko lajin. Moitteissa on luonnollisesti hieman totuuttakin, mutta pääosin se on sanahelinää, jossa ei nähdä metsää puilta.

Pelaajien liikkumiseen kaupungista tai maasta toiseen vaikuttaa moni tekijä, eivätkä asiat ole niin yksioikoisia kuin miltä ne tuntuvat. Opiskelupaikka, työ, perhe ja muut seikat ovat keskeisessä osassa uravalintoja tehdessä. Palkkiot ovat naisten palloilussa edelleen valitettavan pieniä pelaajien valtavaan työmäärään nähden ja juuri siksi siviiliasiat korostuvat erityisesti. Lisäksi pelaajien liikkuminen ympäri maailmaa on nykyään arkipäivää, jenkeissä ja Euroopassa pelaa tällä hetkellä jopa 40-50 suomalaista pelaajaa.

Catzin edustusjoukkueessa on viimeisten kausien aikana pelannut liuta omia kasvatteja ja esimerkiksi kauden 2014-15 mestarijoukkueessa heitä oli peräti seitsemän. Kruununjalokivenä voidaan pitää keväällä 2015 SM-hopeaa saavuttanutta A-tyttöjen joukkuetta, josta jo peräti kolme pelaajaa on noussut maajoukkueeseen ja moni muu pelaa edelleen aktiivisesti joko Naisten Korisliigassa tai 1. divisioonassa. On harvinaista, että yhdestä ikäluokasta on noussut näin monta huippupelaajaa.

Catzin juniorityön kirkkaimpana helmenä maailmalla loistaa tällä hetkellä Hofstra Universityssä pelaava Marianne Kalin (s. 1997, kuvassa), joka teki debyyttinsä edustusjoukkueessa kaudella 2013-2014. Sentterinä viihtyvä ”Martsu” edusti kissapaitoja kolmen kauden ajan, jonka jälkeen siirtyi Pohjois-Amerikan kovatasoisen yliopistokoripallon maailmaan. CAA-konferenssin pudotuspelissä Hofstra voitti ensimmäisen vastustajansa, mutta putosi toisella kierroksella konferenssin voittaneelle Elonin yliopistolle. Tuleva kausi on Kalinille toinen Hofstran paidassa.

Kalin saa pian seuraa suomalaisen koripallon lupaavimmasta pelaajasta Lotta-Maj Lahtisesta (s. 1999). Catzin juniorimyllyn läpikäynyt Lotta-Maj pelasi edustusjoukkueessa kaudella 2014-2015, jonka päätteeksi hän siirtyi Mäkelänrinteen urheilulukioon ja Helmi Basket HBA:n riveihin. NBA:n Basketball Without Borders -leirin parhaaksi koripalloilijaksi viime talvena valittu Lotta-Maj on tehnyt suullisen sopimuksen George Techin yliopiston kanssa. ACC-konferenssissa pelaava yliopisto saa nuoren taiturin riveihinsä syksyllä 2018.

BC Nokian kasvatti Veera Pirttinen tuli Catziin kesällä 2013, jolloin hän aloitti lukion Lappeenrannassa. Välittömästi myös edustusjoukkueeseen noussut Veera profiloitui ensimmäisinä vuosinaan enemmän heittäjänä, mutta on noussut viime vuosien aikana yhdeksi sarjan parhaimmista puolustajista. Naisten maajoukkueeseen tänä kesänä noussut Pirttinen teki Catzin kanssa hiljattain vuoden mittaisen jatkosopimuksen, joten tuleva kausi on Veeralle viides kissapaidassa.

Pirttisen lisäksi myös Johanna Timperi pelaa edelleen Catzissa. Edustusjoukkueeseen nousseita, mutta sittemmin muualle siirtyneitä ovat viime kaudet loukkaantumisista kärsinyt, mutta sitä ennen vuoden 2015 mestarijoukkueen aloitusviisikossa isossa roolissa ollut Lotta Hämäläinen (EBT), samaan seuraan vuotta aikaisemmin siirtynyt Claudia Kärnä sekä naisten 1. divisioonaa Joensuun Katajassa pelaava Essi Pohjonen. Edustusjoukkueen peleissä on myös tulevalla kaudella mahdollista nähdä lupaavia junioreita, kun viime kaudella itsensä läpi lyönyt ja nuorten maajoukkueeseen noussut Roosa Kosonen ja niin ikään debyyttinsä tehnyt Johanna Kalin hakevat pelipaikkaa kissaryhmästä.

Tämä ei olisi tietenkään mahdollista ilman asiansa osaavaa ja sille omistautuvaa taustaryhmää. Valmentajista Tuija Rotko, Marianne Koskinen ja Yelena Solovyeva sekä nyt myöhemmin Janne Muhonen ovat tehneet mahtavaa työtä pelaajiensa ja joukkueidensa kanssa vuosikausia. Myös pelaajat ovat jakaneet neuvoja nuoremmille koripalloilijoille, Lotta Hämäläisen toimiessa koripallolähettiläänä paikallisissa kouluissa.

Catz-tiedotus
20.8.2017

Kuva
Catz-toimisto, Savonkatu 3, 53100 Lappeenranta • toimisto(at)catz.fi
Kaakon Nettipalvelu Oy