Facebook Twitter YouTube Instagram
Etusivu    Joukkue    Uutiset    Ottelut/raportit    Blogit    Kumppanit    Albumi    Liput    Linkit    Yhteystiedot    Catz corner    Kissaklubi    Käsiohjelma    Videot   

Takaisin blogilistaukseen

07.04.2019 Kari Glödstaf

Lähtölaskenta finaaleihin I: Syksyn raskaat askeleet

Lappeenrannan Catz on tämän vuosikymmenen menestynein naiskoripallojoukkue. Voittamisen kulttuuri on iskostunut syvälle kissojen toimintarakenteisiin. Hyvinkään Pontevan valmentaja Miikka Sopanen totesikin ratkaisevan välieräpelin jälkeen, että juuri tällaisen voittamisen kulttuurin ansiosta Catz pystyy kääntämään tiukatkin pelit edukseen ja nousemaan vaikeista tilanteista voittoon. Nyt Catz on edennyt perjantaina alkaviin loppuotteluihin, joissa se saa vastaansa Kotkan Peli-Karhut.

Tässä vaiheessa on syytä hieman katsoa, kuinka tähän tilanteeseen on päädytty. Matka on ollut pitkä ja odotettua kivikkoisempi. Tätä tukee päävalmentaja Mika Haakanan niin ikään välierien jälkeinen kommentti siitä, ”ettei vielä kolme viikkoa sitten olisi uskonut, että olemme tässä tilanteessa”. Vaikeudet on kuitenkin tehty voitettaviksi ja niin kauan kun jokainen puhaltaa yhteen hiileen yhteisen määränpään saavuttamiseksi, ovat Catzin kauden 2018-2019 kaltaiset kasvutarinat mahdollisia.

Catz lähti alkavaan kauteen vaikeista lähtökohdista. Lähtijöiden lista oli pitkä ja joukkueen runko saatiin kokoon varsin myöhään. Erityisesti sarjan parhaisiin puolustajiin kuuluneiden Veera Pirttisen ja Karoliina Rytkösen lähteminen kirpaisi, jättiväthän he valtavan aukon Catzin puolustukseen. Uusina pelaajina kissapaitaan sitoutuivat kolme edellistä kautta Virossa pelannut Petra Noponen, Minnesota Lynxin WNBA-leirilläkin vieraillut Sydney Wallace sekä Tampereen Pyrinnöstä tulleet A-ikäiset Jemina Vidgren ja Iina Mäkelä. Viime kauden pelaajista seurassa jatkoivat Johanna Kalin, Johanna Timperi, Tinna Rantalainen, Aleighsa Welch, Valencia McFarland ja Roosa Kosonen, Lena Reshetkon pysytellessä äitiyslomalla.

Catzin kausi lähti liikkeelle ailahdellen. Se pelasi kolme harjoitusottelua, joista se voitti kaksi (Kouvottaret) ja hävisi kerran (EBT). Etenkin viimeinen peli EBT:tä vastaan osoitti kissapuolustuksen haavoittuvaisuuden, kun espoolaiset juoksivat niin vasemmalta kuin oikealtakin lujaa ohi. Myös kolmoset aiheuttivat ongelmia Catzille ja EBT rankaisikin niiden kautta armotta.

Sarjan ensimmäinen neljännes oli todellista vuoristorataa. Pelit aloitettiin kahdella niukalla voitolla (PeKa vieraissa 84-82 ja ToPo kotona 67-64), mutta sen jälkeen HyPo tuli hakemaan sen seurahistorian ensimmäisen voiton Urheilutalolta lukemin 60-79. Marraskuun loppuun mennessä Catz oli pelannut kahdeksan runkosarjan ottelua, joista se oli voittanut viisi ja hävinnyt kolme. Jos Pirttisen ja Rytkösen poistumiset näkyivät puolustuspelissä, ei hyökkäyskään rullannut aivan parhaalla mahdollisella tavalla: viidestä voitosta ainoastaan viimeinen (HBA 76-66) tuli yli kolmen pisteen marginaalilla. Tappioista tylyin oli puolestaan Kouvottarilta vieraskentällä saatu selkäsauna (55-88). Ottelun harvoja ilonaiheita olivat A-tytöistä nostettujen Iiris Muhosen ja Mari Kihlströmin pirteät esitykset.

Syksyn vaihtuessa talveksi Catz oli edelleen käymistilassa. Seuraava kuukausi tuli kuitenkin tarjoamaan runsaasti iloa, mutta myös erittäin harmillisen takaiskun.

Kari Glödstaf
7.4.2019

Kuva
Catz-toimisto, Savonkatu 3, 53100 Lappeenranta • toimisto(at)catz.fi
Kaakon Nettipalvelu Oy