Facebook Twitter YouTube Instagram
Etusivu    Joukkue    Uutiset    Ottelut/raportit    Blogit    Kumppanit    Albumi    Liput    Linkit    Yhteystiedot    Catz corner    Kissaklubi    Käsiohjelma   

Takaisin blogilistaukseen

31.05.2015 Kari Glödstaf

PARI SANAA VOITTAMISESTA

”On varma kevään merkki kun Catz on finaaleissa.” Etelä-Saimaa keväällä 2015.

Lappeenrantalainen koripalloyleisö on tottunut viime vuosien aikana menestykseen. Ensin sitä tarjosi Namika ja viime vuosien ajan naiskoripallon valtikka on ollut tukevasti Catzin hyppysissä. Vääräleuoille ja vähättelijöille Catz on ollut jo pitkään oiva sanailun kohde, kun taas paikallinen yleisö ja toimittajat ovat alkaneet puhua voittamisen kulttuurista. Siis mistä? Onko voittamisessa jotain erikoista, joka kasvaa vuosien mittaan kulttuuriksi asti? Tätä on syytä pohtia lyhyen kirjoituksen verran.

Arvostelijoiden mukaan Catzin menestys perustuu vain ja ainoastaan rahaan – siihen, että joukkue ostaa parhaat saatavilla olevat ulkomaalaisvahvistukset, joilla jyrätään mestaruuteen asti. Juniorit saavat osakseen vain hajaminuutteja jos niitäkään. Helppoa retoriikkaa ja taidottomuutta katsoa asioita pintaa syvemmälle. Näin yksinkertaisesti asiaa ei voi kuitenkaan selittää, sillä voittamisen kulttuuri on paljon muutakin kuin mitalisadetta ja menestystä.

Catzin – kuten kaikkien muidenkin lajiaan tai sarjaansa dominoivien joukkueiden - menestys riippuu monesta seikasta, jotka on luotu jo seuran varhaisvuosina. Perustusten rakentaminen, oikeat toimintamallit, henkilökemiat, tahto ja taito tehdä seuraa palvelevia, joskus kipeitäkin ratkaisuja, kyky nähdä meneillään olevaa kautta pidemmälle, halu kehittää joukkuetta myös kentän ulkopuolella. Tässä mallissa kaikkien on puhallettava yhteen hiileen, vain siten voi tulla menestystä.

Manchester Unitedin eläkkeelle vetäytynyt manageri Sir Alex Ferguson oli mestari tekemään keskinkertaisistakin pelaajista voittajia. United ei saanut aina kirkkaimpia tähtiä, mutta monesti mestaruuspokaalit päätyivät keväällä Manchesteriin. Miksi? Koska Fergusonilla oli kykyä ymmärtää pelaajiaan ja taustahenkilöitään: yksikään pelaaja ei ollut Manchester Unitedissa seuraa suurempi, ei edes David Beckham. Catzillakaan ei ole välttämättä aina sarjan parhaat pelaajat, mutta yhtenäisin joukkue se poikkeuksetta on.

En yritä kuitenkaan väittää, etteikö rahalla olisi merkitystä. Totta kai on, sillä pystytäänhän sillä luomaan parhaat mahdolliset puitteet menestystä varten. Mutta jos vain se ratkaisisi, eikö maailman urheilukartta olisi hyvin toisenlainen? Lähi-idän arabimaat joukkueineen nostelisivat pystejä harva se kevät eikä köyhillä itäeurooppalaisilla olisi mitään jakoa mitaleille.

Catzin pelilliset perusteet luotiin vuosia sitten kun seura nousi SM-sarjaan. Valmentaja Tommi Koskinen aloitti ”tekemisen meiningin”, jonka hedelmiä tällä hetkellä poimitaan. ”Emme ole ammattilaisia, mutta harjoittelemme kuin ammattilaiset” totesi Lena Reshetko Catzin menestyksestä tänä keväänä. Näin sen täytyy ollakin, ilman kovaa työtä ja pitkäjänteisyyttä ei voi pärjätä kuin hetken, urheilussa kun mikään ei tule ilmaiseksi, vaikka joskus se kenties siltä tuntuu.

Kaikilla suurilla joukkueilla on oma tyylinsä toimia, oma tyylinsä pelata. FC Barcelonan tiki-taka, Neuvostoliiton punakonekiekko, Catzin hyökkäyskuvioiden epäitsekkyys. Myös tämä on voittamisen kulttuuria, uskallusta ja taitoa toimia omalla tavallaan vaikka sitten vähän vaikeamman kautta. Näitä joukkueita opiskellaan ja kadehditaan, matkitaan ja ihaillaan. Nämä joukkueet jäävät mieleen.

Ja loppujen lopuksi kaikki on hyvin pienestä kiinni, virheliike suuntaan tai toiseen voi sekoittaa koko pakan. Kun englannin jalkapallomestaruuden 1991-1992 voittanut Leeds myi seuraavan kauden alussa Eric Cantonan Manchesteriin, alkoi Unitedin voittoputki ja maan jalkapallon hallinta. Teemu Rannikon liittyminen Joensuun Katajan joukkueeseen toi seuralle tänä keväänä sen kauan kaipaaman mestaruuden, eikä Juha Junnon panosta Oulun Kärppien menestyksen taustalla sovi vähätellä sitäkään. Silti, kuka tahansa olisi voinut valita toisin ja tulokset olisivat olleet erilaisia. Kaikki dynastiat sortuvat joskus.

”Nautitaan tästä nyt niin kauan kuin tätä kestää.” Mika Haakana keväällä 2015.

Kari Glödstaf
31.05.2015

Kuva
Catz-toimisto, Savonkatu 3, 53100 Lappeenranta • toimisto(at)catz.fi
Kaakon Nettipalvelu Oy