Facebook Twitter YouTube Instagram
Etusivu    Joukkue    Uutiset    Ottelut/raportit    Blogit    Kumppanit    Albumi    Liput    Linkit    Yhteystiedot    Catz corner    Kissaklubi    Käsiohjelma   

Takaisin blogilistaukseen

01.05.2015 Kari Glödstaf

Jämäminuutteja ja listantäytettä?

Olen urheiluromantikko, mikä ei kuitenkaan tarkoita kaipuuta pikajuoksun pystylähtöihin tai jalkapallon vanhaan palautussääntöön. Yhtä asiaa kuitenkin kaipaan erityisesti ja se on urheilumaailmasta hyvää vauhtia katoava sielukkuus. Turha lienee edes miettiä, mikä tämän on tuhonnut.

Joukkueen sielua ja sydäntä ei voi koota pelkistä ostopelaajista. Kun entinen suosikkini Manchester United jyräsi Englannissa, sen joukkue oli erinomainen sekoitus muualta tulleita täsmähankintoja ja oman juoniorituotannon helmiä. Katsokaapa ManUa nyt. Omat kasvatit ja nuoret löydöt loistavat poissaolollaan, kun kentällä hölköttelevät Pepsi-mainoksista tutut pelaajat. Tämän päivän Manchester Unitedissa ei ole mitään kiinnostavaa, se on kasvoton joukkue.

Olen seurannut Catzia tiiviisti muutaman vuoden ajan ja vaikka voittaminen onkin tulosurheilussa kaikkein tärkeintä, Catzissa on ymmärretty myös oman juniorityön merkitys. Vaikka vääräleuat puhuvatkin nuorten pelaajien kohdalla vähättelevästi jämäminuuteista ja listantäyttöpaikoista, ovat ne monelle silti kultaa kalliimpia – nuoriin sijoittaminen on päävalmentajaa siteeraten ”kuin laittaisi rahaa pankkiin”. He edustavat seurassa jatkuvuutta ja ovat useimmiten myös junioreiden suurimpia esikuvia.

Siinä, miten nämä muutamat minuutit käytetään, on ratkaiseva ero: ovatko ne todella jämäminuutteja vai arvokasta kokemusta. Siinä vaiheessa kun valmentaja käskee pelaajan lämmittelemään, jättää tämän muuten huomioimatta ja antaa lopuksi minuutin pari peliaikaa, ollaan pahasti metsässä. Mutta jos valmentaja kommunikoi pelaajan kanssa lämmittelyn ajan, neuvoo ja ohjeistaa parhaansa mukaan ja tarjoaa lopusta minuutit, hän osoittaa luottavansa pelaajaan ja pitää tätä täysiverisenä joukkueen jäsenenä.

Jälkimmäinen tyyli on Catzin tyyli. Vaikka nuorten peliaika on toisinaan tiukassa, olen aina tyytyväinen, kun Lode, Veera, Essi, Martsu tai kuka tahansa muu nuori pelaaja astelee parketille. Vuosien saatossa annetut jämäminuutit osoittautuivat tänä keväänä tärkeiksi, kun nuorisovitja otti merkittävän roolin paitsi pudotuspeleissä ylipäätään, erityisesti finaaleissa. Sen vuoksi tämän kevään mestaruus tuntuu aiempia paremmalta.

Blogikynä pistetään nyt hetkeksi hyllylle. Hyvää kesää kaikille!

Kari Glödstaf

Kuva
Catz-toimisto, Savonkatu 3, 53100 Lappeenranta • toimisto(at)catz.fi
Kaakon Nettipalvelu Oy